Alla inlägg under augusti 2009

Av Christina - 2 augusti 2009 11:40


Mindre barn förstår mer än vad vuxna tror. Från ca 8-10 års ålder är de högst medvetna.

Ja, de små ögonen och öronen tappar förtroendet för sin omgivning (utom för föräldrarna).

De ser på TV-galor om fattiga barn i Afrika, och tycker att de själva också är fattiga.

De skäms i skolan.

Det kan sluta illa när de blir vuxna, men det kan också ha motsatt effekt.

De kan bli politiskt aktiva, eller tvärtom inte rösta alls i valen.

Om de fortsätter med samma fattiga "livsstil" när de får ett jobb och lön, så kan de snabbt bli godkända för miljon-lån till t. ex. en borätt.


Men, på ett eller annat sätt bär de sannolikt ändå med sig sina upplevelser av fattigdom under hela sitt liv, på gott och på ont.


http://www.kvp.se/Nyheter/1.1658464/christina-63-jag-kanner-ett-starkt-behov-av-att-hjalpa-till


http://www.kvp.se/Nyheter/1.1658523/sa-hjalper-du-de-fattiga-barnen


http://www.kvp.se/Nyheter/1.1658460/goran-hagglund-och-mona-sahlin-rorda-av-expressens-artikelserie


Av Christina - 2 augusti 2009 00:00


För 3 år sedan (sommaren år 2006 i augusti månad) hade EXPRESSEN en artikelserie om arbetsförmedlingens godtyckliga handikappkodningar.


Exakt i samma veva (slutet på augusti-06) blev jag sökande-kategori-kodad till 14 (= "förhindrad").

Koden ändrades inte förrän den 27 april 2009, trots alla mina protester.


Samtidigt skrev de in i min handlingsplan att jag skulle till "rehab".

Jag har aldrig varit sjukskriven annat än tillfälligt, för infektioner av olika slag. Jag är absolut inte förhindrad på något sätt, utan enbart åldersdiskriminerad på arbetsmarknaden.


Idag undrar jag om de och kommunen blev "inspirerade" av artikelserien, eller om det verkligen var en order uppifrån att få ned antalet arbetslösa i statistiken (förhindrade ingår inte i statistiken), eller om det var enbart på grund av Af:s vanliga vardagliga rutiner.


Av Christina - 1 augusti 2009 23:05


_" Artikelserien om hur fattigdom drabbar barn fortsätter att väcka reaktioner. I dag var det exempelvis ett intressant – och avslöjande – samtal i Sveriges Radios "Studio ett" med Expressens krönikör Lotta Gröning och DN:s ledarskribent Håkan Boström.
   Det är bra att Expressens reportage engagerar, så fortsätt att tycka till i artikelkommentarerna. Reportagen har varit bland de mest lästa på Expressen.se senaste dagarna och, i skrivande stund, hela 598 artikelkommentarer talar sitt tydliga språk.
   Det är också intressant med åsiktsyttringarna, eftersom flera bekräftar hur provocerande det är att påstå att det finns fattiga i Sverige.
   I Sverige!
   Expressen har bland annat återgett hur Rädda barnen och Socialstyrelsen larmat om att dålig ekonomi drabbar också svenska barn. Detta är naturligtvis tabu att tala om för många, men flera familjer har trätt fram i tidningen och berättat.
   De retar. Fattigdomsbegreppet kan man diskutera, i radiodebatten i går sa Rädda barnen och Socialstyrelsen att det omfattar cirka 5-12 procent av svenska barn, men det är ändå fascinerande hur några reagerar.
   Kritiker ironiserar om att en familj i artikelserien "inte har råd med semester", men nämner inte att det handlade om en ensamstående fembarnsmamma som också kokade korvsoppa i tioliterskastruller för att få det att gå runt.
   Eller ta killen i artikelserien som inte hade råd med märkeskläder. Kritikerna ifrågasätter om man måste ha just märkeskläder? Men nämner inte att reportaget också handlade om att hans mamma, timanställd på hemtjänsten som ibland fått socialbidrag, bara hade råd med ett par jeans till honom.
   Fattigdom kan förstås definieras på många sätt. Expressen har, bland annat i samarbetet med Unicef om fattigdom i utvecklingsländer, många gånger skrivit om hur barn drabbas. Och självklart är fattigdom i Sverige inte detsamma som i Afrika.
   Men: vi har förvisso uteliggare i våra storstäder och stora grupper socialbidragstagare i främst problemområden, men det finns också en annan sorts fattigdom — och den är kanske än mer provocerande för medelklassen i allmänhet och vissa intellektuella debattörer i synnerhet.
   Att inte ha råd med presenter när sonen ska gå på födelsedagskalas.
   Att inte ha råd att betala till dotterns klassinsamling.
   Att inte ha råd med nya glasögon till dina barn när de behöver det.
   Nej, det är inte som i Afrika. Men, ja, det är också fattigdom.
   Och Expressen kommer att fortsätta skriva om den.  " -


BRAVO!

Ovido - Quiz & Flashcards