Alla inlägg den 16 juni 2010

Av Christina - 16 juni 2010 22:49

Idag har jag tillbringat halva dagen på studiebesök hos Tingsrätt, Åklagare, och polis. Alltid lär man sig något nytt.

Det lustiga är att i exakt samma hus satt AMS på 80-talet :-)

 

Koncentrationsläger torde väl definieras som svält och instängdhet.

50 kr/dag och utan SL-kort under 2 år kan väl anses som ett koncentrationsläger.


Tingsrätten rubricerade det som Misshandel och Brottmål.

Mordförsök är väl ett närmare aktuellt begrepp. Eller sadism.

Jag tyckte misshandel lät konstigt, men det var nog rätt.

Fysisk och mental misshandel som en konskvens av tjänstefel (kommundel).


Brottmål, Civilmål, Tvistemål, Offentliga mål/rätt - Gränserna är tyvärr obegripligt flytande ibland.


Förundersölning ---->

Brottmål - Hänföra sig till brott såväl enligt brottsbalken som till annan strafflagstiftning.

 

Skadestånd i brottmål:  Grundas enskilt anspråk på ett brott som hör under allmänt åtal, är åklagaren på målsägandens begäran skyldig att i samband med åtalet förbereda och utföra även målsägandens talan, om det kan ske utan väsentlig olägenhet och hans anspråk inte är uppenbart obefogat.

Vill målsäganden att anspråket skall tas upp i samband med åtalet, skall han anmäla anspråket till undersökningsledaren eller åklagaren, och lämna uppgift om de omständigheter på vilka det grundas.

 

_ " Brottet tjänstefel, som återfinns i 20 kap. 1 § brottsbalken, behöver inte rikta sig mot någon särskild. I vissa fall gör ett sådant brott emellertid det.

Det är inte svårt att tänka sig exempel på situationer där tjänstefel kan medföra betydande angrepp mot någons frihet, frid eller ära. En sådan situation innebär också regelmässigt en själslig påfrestning, vilket innebär att det kan anses vara frågan om ett angrepp mot den enskildes frid.

 

I straffbudets 2 st. sägs att vid prövning av frågan om huruvida ett tjänstefel skall bedömas som grovt eller ej skall beaktas bland annat om gärningen för någon enskild medfört allvarligt förfång. En person som lidit förfång av ett tjänstefel är också enligt regeln i 20 kap. 8 § 3 st. rättegångsbalken att anse som målsägande. " -

 

Artikel 41 EKMR
Om domstolen finner att ett brott mot konventionen eller protokollen till denna ägt rum och om den berörda höga fördragsslutande partens nationella rätt endast till en del medger att gottgörelse lämnas, skall domstolen, om så anses
nödvändigt, tillerkänna den förfördelade parten skälig gottgörelse.


1 april år 2011 blir det lättare att öppna förundersökningar på nytt enligt en ny lagstiftning.  http://nyalagar.se/storre-utrymme-for-resning/

Eller, starta en ny förundersökning 2010 utifrån andra lämpliga rättskällor som då konsulteras. Och då även en förundersökning med målsägandeförhör, och en skyndsam handläggning (RB 23 kap. 4 § 2 st.), så brott inte preskriberas (BrB 35:1 och BrB 35:6).


 

Civil- / Tvistemål ----> Stämningsansökan - Hänför sig till mål vid allmän domstol där man prövar tvist som rör privaträttsliga mellanhavanden mellan enskilda eller mellan enskilda och det allmänna. Och med skadeståndskrav.

 

_______________________________________

 

 

NY JO !!!

Ett enhälligt konstitutionsutskott föreslår riksdagen att välja kammarrättslagmannen Lilian Wiklund till en ny justitieombudsman, JO.

Hon väntas tillträda befattningen den 1 januari 2011. Lilian Wiklund väljs för att efterträda Kerstin André som lämnar JO-posten vid slutet av år 2010.

Förvaltningsdomstolarna:

Justitiedepartementet har remitterat en promemoria om ändringar i rättegångsreglerna för de allmänna förvaltningsdomstolarna. I promemorian föreslås flera olika åtgärder för att göra handläggningen mer flexibel – både för medborgare som vänder sig till en förvaltningsdomstol och för domstolarna själva. Det övergripande syftet med ändringarna är att bidra till en modern och ändamålsenlig förvaltningsprocess.


Ovido - Quiz & Flashcards